Op zoek naar de Zilveren Maan in natuurgebied De Bruuk

Natuurreservaat De Bruuk ligt ten zuidwesten van Groesbeek op slechts enkele meters van Duitsland. Hoewel maar klein, is het een pareltje dat terecht gekoesterd wordt als Natura-2000 gebied. De kleine stukjes blauwgrasland staan bekend als ‘biologisch zeer waardevol’. Het is hier zo nat vanwege het kwelwater uit de omringende heuvelzone. Regenwater dat in de heuvels valt zakt door de bodem en komt tientallen jaren later in De Bruuk aan de oppervlakte. En dat schept unieke kansen voor flora en fauna.

Gebiedsnaam: De Bruuk | Eigenaar: Staatsbosbeheer | Grootte: ca. 100 ha.

Zilveren maan
Ik zocht naar één van de kenmerkende soorten in dit gebied. Een vlinder die je maar op heel weinig andere plaatsen in Nederland kan aantreffen: de Zilveren Maan. Hier in de Bruuk is hij in z’n element, want hij houdt van vochtige, schrale graslanden, zo lang er maar moerasviooltjes in de buurt zijn. Helaas kon ik deze zeldzame vlinder nergens ontdekken…

Toen ik eenmaal thuis was, bij het bewerken van de foto’s, zag ik pas dat ik tóch een Zilveren Maan gefotografeerd had. Hij zat verscholen in het grasland, dus niet al te mooi op de plaat, maar toch duidelijk herkenbaar.

Weidebeekjuffers
Door De Bruuk loopt De Leigraaf. Het is een beekje dat nét voor de Duitse samenkomt met de Groesbeek en van daar verder gaat richting Kranenburg. Al van ver zag ik dansende weidebeekjuffers vlak boven het beekje. Hun azuurblauwe kleur kan je niet ontgaan. Het valt niet mee om deze juffers in de vlucht te fotograferen, maar ik heb toch een aantal pogingen gedaan:

Een 360 graden opname:

Planten die ik tegenkwam:

En ook de fauna is indrukwekkend:

Struinen is in dit kwetsbare gebied natuurlijk niet toegestaan, gelukkig kan je vanaf de paden heel wat moois waarnemen:

Tekst en foto’s: Jan van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *