Struinen bij Reigerstad Vianen (8 km)

Reigerstad

Toen er in de 17e eeuw reigers nestelden in het Viaanse Bos kreeg Vianen zijn bijnaam: Reigerstad. We maken een afwisselende wandeling door het groene gebied rond deze stad.

Start bij parkeerplaats P3 bij de Zomerdijk (Vianen noordoost) als je met de auto komt. We duiken de uiterwaarden van de Lek in, deze heet de Pontwaard. Loop parallel aan de geul met kliffen.

Pontwaard
In 2013-2015 is de oude Pontwaardgeul uitgegraven (in het kader van ‘Ruimte voor de Lek’). Direct na aanleg bleek dat de oevers van de geul onderhevig zijn aan erosie door scheepvaart. Je loopt hier langs fikse kliffen. De Lek is een zoetwatergetijderivier. Het gemiddelde tijverschil tussen dagelijks hoog- en laagwater is bij Vianen ongeveer 1.25 meter. In de zomer, als de stuw bij Hagestein geheel of grotendeels gesloten is, kan het dagelijks tijverschil oplopen tot meer dan 1.50 meter.

Ga na het klaphekje linksaf over de brug. Dit is de ‘Pont Napoleon’, omdat de keizer in 1811 op deze plek de Lek overstak naar Vreeswijk. Direct na de brug ga je via de camperplaats weer een klaphek door. Volg de oever van de Lek, onder de snelweg door, dan kom je bij de grote plas in de Middelwaard: De Put.

Middelwaard
Waar nu een grote watervlakte is (Middelwaard) bevonden zich in het begin van de 16e eeuw drie dicht bij elkaar gelegen zandplaten in de Lek. Eeuwen nadat de huidige geul de hoofdgeul werd, is een deel van het zand afgegraven. Dit is gebruikt voor de verbreding van de A2.

Loop tegen de klok in om de plas heen. Langs de Lekoever heb je weer mooie kliffen. Voor het grote hek bij het bos ga je rechtsaf door het klaphekje de dijk op. Op de dijk rechtsaf en het eerste pad (na 150 meter) de dijk af. Neem na het bruggetje de eerste straat links (de Margaretha van Daunstraat), dan kom je bij de plek waar kasteel Amaliastein heeft gestaan.

Viaanse Bos
Het Viaanse Bos was het buitenverblijf van de familie van Brederode, Heren van Vianen. Dit omvatte ook het omstreeks 1550 gebouwde en in 1815 weer afgebroken kasteeltje Amalia-
stein, vernoemd naar de vrouw van Hendrik van Brederode. De buitenverblijven gaven de rijken de mogelijkheid om de viezigheid en de drukte van de steden te ontvluchten. Op het kasteelterrein is nu een speelplaats. Grote delen van het Viaanse Bos zijn eeuwen geleden waarschijnlijk gebruikt om klei te winnen, vandaar dat het laag en vaak nat is. Tot de jaren 50 van de twintigste eeuw was het bos in gebruik als hakgriend. Het waterpeil in de sloten is vaak lager dan het peil van de Lek, waardoor kwelwater in het bos opwelt.

Loop een stukje parallel aan A2, voordat je rechtsaf de tunnel onderdoor gaat. Over het Jufferslaantje kom je door de Hofpoort Vianen binnen. Via Hofplein, Kortendijk en Voorstraat bereik je weer je beginpunt.

Wil je langer wandelen? De interessante waterwandeling (15 km) is verkrijgbaar bij VVV Vianen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *