Struinen over riviereiland De Bol

Vroeger lagen de Nederlandse rivieren bezaaid met eilanden en zandbanken. Die lastige obstakels voor de scheepvaart werden allemaal weggegraven, zodat het tamelijk uniek is dat riviereiland ‘De Bol’ nog bestaat. Het ligt in de Lek vlakbij Lopik en is sinds 1840 aan het vasteland verbonden met een strekdam. Toch heb je er nog het eilandgevoel. Je vindt er een opmerkelijke diversiteit aan planten, dieren en aardkundige verschijnselen.

De uitgezette wandelroute zou 2 kilometer bedragen. maar achteraf staat ruim 3,5 km. op mijn teller. De vele omwegen onderscheiden de struiner van de wandelaar, denk ik dan maar. De route begint bij de parkeerplaats onderaan de dijk. Op het eerste stuk zie ik nog veel hengelaars en hondenuitlaters, maar al snel komen de rivierduinen in zicht. Nog steeds vindt hier duinvorming plaats. De oeverzwaluwen maken dankbaar gebruik van de nabij gelegen afgekalfde wand.

Aardkundig monument
Op een relatief kleine oppervlakte komen veel van dit soort aardkundig interessante verschijnselen voor. De Bol heeft rivierduinen, een getijdekreek en steile ‘kliffen’. Door de werking van wind en water zijn onverwachte hoekjes ontstaan met bijpassende vegetatie. Het hoogteprofiel op Strava lijkt dan ook op een Alpenetappe in de Tour de France, hoewel het hoogteverschil nooit meer is dan 3 meter. Toch merk je de glooiingen in het landschap goed. Dit alles heeft geleid tot de aanwijzing als ‘Aardkundig Monument’. Een status zonder wettelijke waarde, maar vooral bedoeld om de aandacht te vestigen op dit bijzonder stukje rivierlandschap.

Of het interessant is om te gaan kijken? Ik dacht aan een half uurtje wel genoeg te hebben, maar het werd ruim twee uur.

Tekst & foto’s: Jan van den Berg
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit artikel of de foto’s: voel je vrij om het reactieformulier hieronder in te vullen.

Bijzonderheden

Naam: De Bol
Ligging: in de Lek, tussen Lopik en Schoonhoven
Status: Aardkundig monument
Oppervlakte: 11,5 ha.
Wandelroute: 2 a 3 km, met rode paaltjes

Waarschuwing:
Bij hoog water is het eiland niet te betreden en erger: je kunt er dan niet af!

Pluspunten:
+ Grote biodiversiteit
+ Unieke landschapselementen

Minpunten
– Geluid van het verkeer op de dijk
– Zwerfvuil

Meer info:
Dit is een interessant artikel over De Bol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *