Podcast: naar de Waal met de bosklas (Neerijnen)
Vrijdag 6 september waren we op bezoek in Neerijnen om een podcast te maken door en voor kinderen van de Freule van Pallandtschool. Met Ilse, Jasmijn, Tirza, Berend, Rens en juf Sylvia trokken we de uiterwaarden van de Waal in voor een natuuractiviteit.
De bosklas is een nieuw initiatief op de Neerijnense school. Juf Sylvia merkte dat het heel goed voor de kinderen is om af en toe de natuur in te gaan, zeker met de kinderen die wat meer uitdaging aan konden. Ze ijverde dan ook voor een speciaal klasje en dat kwam dit schooljaar tot stand. Deze natuurles was één van de eerste activiteiten.
Vanuit het dorp Neerijnen naar de rivier lopen is tegenwoordig niet zo makkelijk, omdat er nog steeds aan de dijk gewerkt wordt. Gelukkig kregen we de code van het hek en mochten we bij grote uitzondering de bouwwerkzaamheden passeren. Uitvoerder Rinie Bel van Mekante Diek was bereid om aan de kinderen uit te leggen over de nieuwe dijk. De damwanden waren al aangebracht en dat maakte grote indruk.
Speedy
De kinderen waren in het begin nog wat onwennig, maar dat veranderde snel toen we in de natuur waren. Bij het Waalstrand kon naar hartenlust gespeeld en ontdekt worden. En iedereen deed dat op zijn eigen manier. De twee meisjes Tirza en Ilse klommen meteen in een hoge boom. Omhoog ging dat heel goed, maar de weg terug was een stuk moeilijker! Juf Sylvia loodste hen naar beneden. Het vergde vertrouwen in eigen kunnen en dat was een hele overwinning voor de meiden. Jasmijn had zich ontfermd over een minuscuul slakje, dat ‘Speedy’ genoemd werd. Speedy ging overal met haar mee.
Struinvondsten
De jongens Rens en Berend richtten zich vooral op struinvondsten. En met een enorm succes. Misschien was het omdat dit strandje zo weinig bezocht werd door de afsluiting, maar feit is dat de kinderen de ene na de andere ontdekking deden. Eerst vond Rens een grote kies, Berend ontdekte een dood torenvalkje in een holte in de boom. Blijkbaar was die ziek weggekropen om daar te overlijden. Wat vooral veel werd gevonden waren… botten. Een hele zak vol met botten. De app van de juf wees op een ‘wolharige neushoorn’. Of dat ook echt klopte weten we niet, maar de kinderen waren overtuigd dat ze een bijna complete mammoet hadden gevonden. “Die puzzelen we thuis wel in elkaar”.
En bij terugkeer in de klas merkte Rens op: “we kunnen het in plaats van een podcast beter een ‘botcast’ noemen, zoveel hebben we er gevonden.”
Wat een mooi initiatief om dit met de kinderen te ondernemen.Lejjer in beweging zijn, dingen ontdekken, samenwerking hoe mooi is dat!
Wat leuk! Blijf vooral doorgaan!
Dit is prachtig voor deze kinderen zeker…ik ben oma van Rens en voel zo n grote verandering bij hem…en ben gelukkig dat er zoiets bestaat…ga zo door zou ik zeggen…