Onthulling spectaculaire Romeinse kano in zandwinning Over de Maas

IMG 3993

Op zaterdag 11 mei ’19 presenteerde Expeditie Over de Maas de onthulling van een complete en uiterst zeldzame boomstamkano uit de Romeinse tijd. Dit gebeurde in het zandwinningsproject Over de Maas Alphen/Dreumel waar de kano is gevonden. Daarna waren er rondvaarten, wandel- en fietstochten.

De kano werd ontdekt in 2016 en na verder onderzoek in de omgeving uiteindelijk in Juni 2018 in zijn geheel gelicht en in een speciaal op maat gemaakte stalen bak geplaatst. In de afgelopen maanden is de kano langzaam uitgegraven tijdens 10 pop-up Archeohotspot-avonden. Steeds 10 nieuwe enthousiaste gastgravers hebben onder leiding van de archeologische werkgroep van Expeditie Over de Maas en professionele scheepsarcheologen van Stichting Batavialand de kano meter voor meter blootgelegd. In totaal is de kano dus door minstens 100 gepassioneerde geschiedenisliefhebbers ontdekt!

De kano is een prachtig bewaard gebleven, zeer bijzonder Romeins vaartuig van 10 meter lang, gemaakt van een uitgeholde boomstam en is een unieke ontdekking voor de geschiedenis van Nederland ten tijde van de Romeinen. Niet eerder werd er een complete Romeinse boomstamkano van deze afmetingen en met deze details in Nederland blootgelegd. En niet eerder werd dat op deze manier door zoveel onervaren mensen op een zeer professionele manier gedaan.

De archeologische werkgroep van Expeditie Over de Maas is een vrijwillige werkgroep van professionele en amateur-archeologen, Deze werkgroep zorgt voor de archeologische vondsten die gedaan worden tijdens de winning van klei en zand in het gebied Over de Maas (Dreumel /Alphen, Gelderland).