Struinroute door Mooi Appeltern

Struinroute MooiAppeltern

De wandel- en struinroute Mooi Appeltern loopt langs de mooiste plekken in Appeltern en omgeving. De route bestaat uit een blauw gemarkeerd deel (4,6 km) en een geel gemarkeerd deel (5,7 km). De twee delen kunnen via een kort verbindingsstuk gecombineerd worden tot een totale lengte van 10,9 km.

Er is bij de blauwe route nog een mooie uitbreiding mogelijk van 2,1 km, paars gemarkeerd.
Een deel van de gele route kan vervangen worden door een met rode pijlen gemarkeerde ‘uitbreidingsroute’ (1,9 km extra). Deze komt langs de beroemde Tuinen van Appeltern’.
Aan de westkant sluit de blauwe route aan op de brandrode runderenroute in de Moringerwaarden (een deel van de Gouden Ham).
Aan de oostkant sluit de gele route aan op een struinroute langs de Maas naar Batenburg en verder tot Niftrik.

Hoogtepunten van de route:

  1. Riverside Outdoor & Events
  2. De beverglijbaan
   Op deze plaats aan de blauwe route gaan bevers onder een afrastering door om vervolgens vanaf de oever omlaag een waterplas in te glijden. Er is duidelijk een glijbaan zichtbaar
  3. Pizzeria Beban
  4. Pannenkoekenhuis `t Sprookjeshof
  5. De Heerlijkheid Appeltern
   Hier stond een kasteel en daar heeft baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol, heer van Appeltern, in 1781 het Democratisch Manifest geschreven, een oproep aan ‘het Volk van Nederland’ om zelf hun leiders te kiezen. Hij is hiermee grondlegger van onze democratie. Het kasteel is allang afgebroken. Wat rest is een park met een slotgracht en het voormalige washuis.
  6. Museum De Tuut
   Dit voormalige stoomgemaal, gebouwd in 1918, bemaalde 10.000 hectare in het land van Maas en Waal. Het water werd weggepompt naar de Maas door twee met stoom aangedreven pompen. Elk had een capaciteit van 220.000 liter per minuut. In 1967 werd het wegpompen overgenomen door het nieuw gebouwde dieselgemaal Bloemers (tegenwoordig elektrisch).
   30 Jaar later werd de 35 meter hoge schoorsteen herbouwd en het gemaal gerenoveerd. Het stoomgemaal van Museum De Tuut is het enige van de 34 stoomgemalen in het Gelders rivierengebied dat bewaard is gebleven. Enkele keren per jaar worden de machines onder stoom gebracht. Naast het stoomgemaal is het Motorenmuseum waar een aantal oude (verbrandings)motoren wordt tentoongesteld.
  7. Het fruithuisje
   Dit is een stenen gebouwtje uit 1925 waar het vers geplukte fruit van de Heerlijkheid opgeslagen werd. Ook konden de fruitplukkers er schuilen bij slecht weer. Op de muur is met een merkteken aangegeven hoe hoog het water stond bij de grote overstroming van 1926.
  8. Theetuin Appeltern
  9. De Tuinen van Appeltern

Foto’s: Theo Heijnsdijk

De blauwe route is het meest gericht op struinen en loopt voor een groot stuk langs water. In het natte jaargetijde zijn laarzen aan te bevelen.
De gele route start over wandelpaden in de Heerlijkheid Appeltern (zie hieronder) en voert verder langs de voet van de Maasdijk en voor de rest over openbare wegen en paden.
Er zijn drie startpunten: bij het dorpshuis aan de Maasdijk (start blauw), bij de ingang van de Heerlijkheid Appeltern (start geel) en bij Uiterwaarde (start paars of start blauw)
De drie startpunten zijn voorzien van een informatiebord met plattegrond. Bij het dorpshuis en bij De Heerlijkheid kan vrij geparkeerd worden, bij Uit Rwaarde tegen betaling. Honden verboden op de paarse route van april t/m september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *