Langs de langsdammen (11 km)

Een gevarieerde route langs verstilde dorpjes en indrukwekkende natuur. Je kunt beginnen waar je wilt. Opvallend element zijn de langsdammen in de Waal. Twee overnachtingstips: in de B&B van Kasteel Ophemert uit 1262 of op Campingpark Zennewijnen, dat dit jaar het 50 jarig jubileum viert.
Waalcrossers
In het laatste oorlogsjaar was de Waal een grensgebied en door de Betuwe liepen enkele belangrijke vluchtlijnen over Rijn en Waal. In Zennewijnen staat het beeld ‘De Roeier’, op de plek waar het huis stond van Leen Papo, één van de Waalcrossers. Deze verzetsstrijders namen mensen mee die voor de Duitsers wilden vluchten, vanuit de door de Duitsers bezette Betuwe naar het door de Engelsen bevrijde Land van Maas en Waal.
Buurtschap Zennewijnen
De heerlijkheid Zennewijnen is erg oud. Al in het jaar 850 wordt het in een oorkonde vermeld, als Suminum. In 1326 werd voor het eerst over een voetgangerspont naar Dreumel gerept. Tot het begin van de eerste wereldoorlog heeft dit Zennewijnense voetveer gevaren. De Rode Molen was veerhuis en café (en tijdens WOII in gebruik bij de ondergrondse).
Het veer zorgde voor levendige contacten en huwelijken over en weer. In de 19e eeuw was 30% van de mensen in Zennewijnen katholiek, vanwege de Maas&Waalse inbreng.
Langsdammen
Rijkswaterstaat heeft een aantal jaren geleden in de Waal tussen Wamel en Ophemert over een lengte van 10 kilometer in twee bochten drie langsdammen, dammen evenwijdig aan de oever, aangelegd. De kribben zijn verwijderd. De langsdammen houden de vaargeul op diepte. Bovendien dempen ze de golven. Het water tussen oever en dam is zo veel rustiger en dat is weer gunstig voor veel soorten vissen.
Stiftsche uiterwaarden
Het zomerdijkje (van de Waal richting dijk bij Varik) is buitengewoon mooi. Gelegen tussen enorme waterpartijen met ooibossen (wat is de uiterwaard hier breed!), slingert dit dijkje. Ernaast staan majestueuze knotwilgen en als je geluk hebt, kom je ook een paarden en/of koeien tegen. Neem hier de tijd om te genieten van de rust en prachtige natuur.
Stokerij Lubberhuizen, Varik
In het prachtig gerestaureerde brandweerhuisje van Varik vind je de stokerij van Bas Lubberhuizen en Henk Raaff, waar op ambachtelijke manier Eau de Vie wordt gestookt. Rondleiding op elke eerste zaterdag van de maand.
Veerhuis Varik
Vroeger was het café, wachtgebouw en woning voor de veerschipper tegelijk. Nu is het een horecagelegenheid en een centrum voor de nieuwe economie. Ideale tussenstop voor een kopje koffie of thee.
Dikke toren Varik
Al eeuwen is de Dikke toren het gezicht van Varik. De toren kent een rijke geschiedenis. Nog steeds weten Duitse schippers precies waar ze zijn als ze ‘der Alte’ zien staan pronken langs de Waal. Op www.oudetorenvarik.nl zie je wanneer de toren open is. Vanaf de top heb je een magnifiek uitzicht.