In de heemtuin van Geldermalsen

Een bijzonder natuurgebiedje aan de Linge, in het centrum van Geldermalsen, is de heemtuin. Het is één van de laatst overgebleven heemtuinen van ons land, naar het idee van Jac P. Thijsse.

Onderwijzer en natuurliefhebber Thijsse bedacht het concept van de heemtuin om mensen dichtbij huis inzicht te geven in het leven van planten en bomen. Vooral in de jaren ’60 van de vorige eeuw was het idee populair, de heemtuin van Geldermalsen werd aangelegd in 1977. Met een rijke schakering aan Betuwse landschapselementen, zoals rietlanden, grienden, een boomgaard en een dierenweide is de heemtuin nog altijd een lust voor het oog.

Begin 2022 kreeg de tuin een nieuwe impuls: stichting Ode aan de Linge startte toen met het buurtinitiatief ‘Hart voor de heemtuin’ en gaf het gebied een opknapbeurt. Op 11 mei gingen we zelf eens een kijkje nemen en dat resulteerde in onderstaande fotoreportage.

Wil je zelf iets bijdragen? Er worden nog vrijwilligers gezocht!

29 mei 2023: Ode aan de Linge in de heemtuin
Op tweede Pinksterdag ben je welkom voor het kunstevenement ‘Ode aan de Linge’. Er is een expositie van 20 LandArt kunstwerken. Vanaf 11-20 uur een doorlopend muzikaal programma, groenplein met natuurbeleving, jongerenproject, poëzie, theater, workshops en terras aan de Linge. Dus kom zeker even kijken.

www.odeaandelinge.nl

Tekst en foto’s: Jan van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *