Fikse struintocht van hét waterverdelingspunt naar Nijmegen

IMG 2212

We nemen de bus naar Doornenburg en worden gastvrij ontvangen op Fort Pannerden, het meest oostelijk gelegen fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een groen fort, verborgen onder een dak van aarde en gras, en ligt strategisch op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Het waakte erover dat het water van de Rijn onbelemmerd naar de Linie kon stromen; Het fort wordt de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd, een cruciale functie!

Natuurlijk bezoeken we ook het splitsingspunt, iets verderop.
“Een plek waar iedere Nederlander geweest moet zijn!” schreef ik ‘ns; Ik nam mijn vrienden uit Leeuwarden er mee naartoe. Meer over deze bijzondere plek: Het splitsingspunt: Rhenus versus Vahalis – Struingids

In de Klompenwaard worden we overvallen door een flinke hagelbui, het is nog winter.
Het wordt een stralende dag. We zijn de enigen op de brede en steile stranden; Een groot voordeel van struinen in de winter is dat het heerlijk rustig is.
We zien honderden ganzen in de Gendtse Waard. De kleiige delen van de uiterwaarden zijn nat dus modderig, wat sommigen van ons niet plezierig vinden.
Veel grote grazers komen we ook tegen, enkele kuddes al met een kalf en veulen.
In de Bemmelse waard lopen we door een industrieel landschap, daar ligt een enorme zandwininstallatie. Nog meer zandwinning, de waterpartij in de waard wordt erg groot!

Tot slot komen we door Rivierpark Nijmegen bij Lent, een stuk waterbouwtrots waar velen van genieten; ruimte voor de rivier en recreatie

Na 24 km arriveren we op station Nijmegen.
Een aanrader deze tocht, met de lente in aantocht wordt de natuur nog mooier!

Tekst: Emmie Nuijen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *