Expeditie Zuiderwaterlinie keert terug en treedt in de voetsporen van Menno van Coehoorn

Zuiderwaterlinie

Na succesvolle edities in 2018 en 2019 keert het wandelevenement ‘Expeditie Zuiderwaterlinie’ in september 2023 terug. Dit jaar is het namelijk 325 jaar geleden dat Menno van Coehoorn, Fries strateeg en vestingbouwer, met zijn inspectiereis de basis legde voor wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie. Door mee te gaan op een of meerdere ontdekkingstochten treden deelnemers in de voetsporen van Menno van Coehoorn. Al wandelend doen zij steeds weer nieuwe ontdekkingen langs de historische waterlinie.

Vier ontdekkingstochten in wandelmaand september

De maand september staat in het teken van Expeditie Zuiderwaterlinie. De wandelmaand wordt op 10 september afgetrapt met de ontdekkingstocht van 3,5 kilometer door Sint-Michielsgestel. Deze leidt wandelaars langs een stukje geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Ze ontdekken meer over de belegering van de stad ’s-Hertogenbosch in 1629. Prins Frederik Hendrik bevrijdde dankzij die belegering Sint-Michielsgestel van de Spaanse overheersing. Bij natuurtheater La Damoiselle is er poëzie. Het historische kampement neemt bezoekers mee naar vroeger tijden, oude ambachten en verhalen over strijd en overwinningen.

Op 16 september strijkt Expeditie Zuiderwaterlinie neer in Waalwijk. Deze ontdekkingstocht van 11 kilometer (uit te breiden naar 14 kilometer) brengt wandelaars langs de historische linie-elementen die de samenhangende militaire stelling (waar Waalwijk onderdeel van was) beschermden. Onderweg worden wandelaars verrast door verhalen van De Legendejagers, een ritje met een huifkar, muziek en een cultuurlandschap vol bijzondere plantengroei en een rijk en vogel- en dierenleven.

Op 24 september strijkt Expeditie Zuiderwaterlinie neer in Lith met een wandeling van 8 kilometer.  Deelnemers gaan over land en water, langs de vele dorpspaden en hoge zandruggen die benarde boeren en inwoners van Lith vroegergebruikten om bij hoogwater droge voeten te houden.

QR-codes, gidsen, theatermakers, muzikanten en natuurkenners vertellen onderweg het verhaal van dit specifieke stukje Zuiderwaterlinie. De Expeditie wordt gezamenlijk afgesloten met Brabantse gezelligheid.

De laatste Expeditie op 30 september gaat op ontdekking in het Zeeuwse Tholen. Wandelaars kunnen kiezen voor de Stadsexpeditie van 2 kilometer (met gids), de Stad en Lande Expeditie van 7,5 kilometer of de Oester Expeditie van 15 kilometer. Langs kerk en polder, molen en buskruit, natuur en water verrassen de pareltjes van Tholen. De oesters worden niet vergeten. Expeditie Zuiderwaterlinie: Tholen begint met een concert van Koperensemble Avancement.

Deelnemen

Meer informatie over de routes en het inschrijfformulier is te vinden op www.zuiderwaterlinie.nl/expeditie2023. Iedereen is welkom om mee te wandelen. Deelname is gratis.

Menno’s Reis langs de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie loopt door het Zuiden van Nederland en is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis.

Tijdens ‘Menno’s Reis’ vinden van Grave tot Bergen op Zoom verschillende activiteiten plaats. Met Expeditie Zuiderwaterlinie treden deelnemers in de voetsporen van Menno van Coehoorn en herbeleven zo zijn inspectiereis. Elk gebied speelde een unieke rol in de totstandkoming van de Zuiderwaterlinie en die sporen zijn nog steeds zichtbaar. Meer informatie over Menno’s Reis is te vinden op www.zuiderwaterlinie.nl/mennosreis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *