Zelfportretten En Landschappen Van Willem Den Ouden

Zelfportretten en landschappen van Willem den Ouden

Datum: 12 mrt. 2023 - 16 jul. 2023
Tijd: 11:00 - 17:00

Locatie
Stedelijk Museum Vianen


Het Stedelijk Museum Vianen toont dit voorjaar schilderijen, tekeningen en grafisch werk van Willem den Ouden, een van de belangrijkste hedendaagse landschapschilders in Nederland. Naast landschappen zijn er ook recente zelfportretten van hem te zien.

De zon op volle sterkte
Willem den Ouden (1928) geniet vooral bekendheid door de schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho’s die hij in de afgelopen vijftig jaar maakte van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967 woont. En niet alleen van het landschap, maar ook van de onmetelijke ruimte daarboven – en van het verband tussen lucht en land, dat wordt gelegd door de zon en door de schaduwen die de wolken werpen. In 1995 maakte hij ook een reeks litho’s van het landschap langs de Lek, onder andere bij Vianen. Een van die litho’s hangt sinds kort in de vaste opstelling van het Stedelijk Museum Vianen.
Opvallend is dat Den Ouden er niet voor terugdeinsde voor zijn landschappen recht tegen de zon in te kijken. Net als illustere voorgangers als William Turner, Vincent van Gogh en Edvard Munch gaf hij geregeld de zon zelf weer, op volle sterkte, niet versluierd door wolken. Op zijn tentoonstelling in Vianen zijn veel van deze tegenlichtlandschappen te zien.

Zelfportretten
Door zijn hoge leeftijd – hij hoopt een week na de opening in Vianen zijn 95ste verjaardag te vieren – is Den Ouden inmiddels fysiek niet meer in staat om buiten te werken. Daarom heeft hij zich in de laatste jaren toegelegd op het schilderen van zelfportretten voor een spiegel bij het raam in zijn woonkamer. Voor ieder zelfportret stelt hij zichzelf een opgave: hij wil een specifieke gezichtsuitdrukking schilderen, een bepaald gebaar van een hand bij zijn hoofd of een ingewikkelde lichtsituatie. Ook in de zelfportrettenreeks speelt tegenlicht regelmatig een rol.

Het Stedelijk Museum Vianen stelt behalve een keuze uit de landschappen ook alle recente zelfportretten van Den Ouden tentoon. Bruikleengevers zijn de Willem den Oudenstichting, het Museum Henriette Polak in Zutphen en de Gemeente West-Betuwe.

De tentoonstelling Tegenlicht – Zelfportretten en landschappen van Willem den Ouden is op zondag 12 maart geopend door de dichter Willem van Toorn, die een reeks gedichten over Den Oudens recente zelfportretten schreef voor het boekje Achter de dijk. Die uitgave is in de museumwinkel te koop. De opening werd muzikaal omlijst door het barok en renaissance ensemble Alta Capella Vianensis.

Twee locaties
De tentoonstelling is op twee locaties in Vianen te zien. De schilderijen en tekeningen van Willem den Ouden hangen in het Stedelijk Museum Vianen, van dinsdag t/m zondag. Voor zijn etsen en litho’s kunt u naar de Lekpoort in Vianen, open in het weekend tijdens museumuren.

Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97, 4132 AP Vianen
Tel: 0347-371648, www.stedelijkmuseumvianen.nl

Vrije Lekpoort, Buitenstad 1, 4132 AA Vianen
Tel: 06-13983203, www.vrijelekpoort.nl

Op 13 juli 2021 had de Struingids een interview met Willem den Ouden: lees meer >

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *