Wandeling In Unieke Tichelgaten Van Buren

Wandeling in unieke Tichelgaten van Buren

Datum: 20 jan. 2024
Tijd: 14:00 - 16:00

Locatie
Tichelgaten


Op zaterdag 20 januari organiseert IVN West-Betuwe als eerste excursie van het nieuwe jaar een wandeling in het prachtige natuurgebied bij Buren: de Tichelgaten. Een overwegend nat gebied met verschillende grondsoorten en schoon kwelwater. Begin van de zomer groeien er veel orchideeën en is het een eldorado voor libellen. In de herfst staan er de nodige paddenstoelen. In de winter zijn het vooral de verschillende bomen die de aandacht trekken en zien we watervogels op de plassen.

Trek een paar goede wandelschoenen aan en loop mee met de natuurgidsen van IVN. Het is geen groot gebied, dus we maken geen lange wandeling. Genoeg tijd om te vertellen over het ontstaan van dit bijzondere gebied, waar ooit klei werd afgegraven voor bakstenen. De oude spoordijkjes voor het afvoeren van de klei zijn nog goed herkenbaar. We bekijken de verschillende bomen die in dit natte gebied thuis horen. Hoe herken je ze? Wat leeft er op, in en onder de bomen? We horen en zien vast de nodige vogels die, omdat de bomen geen blad hebben, goed te zien zijn. Op de plas (beter bekend als de ‘Put’) zijn meestal verschillende eenden te zien.

Praktische informatie

  • De wandeling is zaterdag 20 januari van 14.00 – 16.00 uur.
  • Vertrek vanaf het toegangshek aan de Hennisdijk in Buren, schuin tegenover de begraafplaats. Daar is een kleine parkeerplaats.
    Rijd vanaf Buren richting Geldermalsen. Ga voor bouwbedrijf Van Kessel rechts de Hennisdijk op. Na dit bedrijf zie je tegenover de begraafplaats de kleine parkeerplaats. Daar is de ingang naar natuurgebied Tichelgaten.
  • Iedereen is welkom. Aanmelden vooraf is prettig en kan via gwg@ivnwestbetuwe.nl
  • Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom en kun je ter plekke ook geven via een QR-code.
  • Advies: het kan nat, glibberig en modderig zijn, trek dus goede wandelschoenen aan.
  • Heb je een loep of verrekijker? Neem ‘m mee!

Meer weten?

Voor meer informatie over deze wandeling kun je terecht bij Fieke Vos via gwg@ivnwestbetuwe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *