Presentatie Onderzoek ‘Insecten Op De Beuningse Dijk’

Presentatie onderzoek ‘Insecten op de Beuningse dijk’

Datum: 05 sep. 2019
Tijd: 19:30 - 21:00

Locatie
Dijkmagazijn Beuningen


Zijn de dijken langs de Waal een lustoord voor insecten? Constant Swinkels, ecoloog in opleiding aan de Radboud Universiteit, onderzocht deze zomer de relatie tussen planten en insecten op de dijken tussen Winssen en de Duitse grens. Swinkels heeft deze zomer op 45 plekken langs de dijken naar de aanwezige bijen en zweefvliegen gekeken. Vervolgens heeft hij op iedere plek alle aanwezige planten opgeschreven, om dit te koppelen aan de aanwezige insecten. Misschien heeft u de bakjes langs de dijk wel zien staan?

Iedereen die een beetje bekend is in de omgeving van Beuningen en Nijmegen weet: hier zijn de mooiste bloemdijken te vinden. Kronkelende bloemenpracht, waarin dan weer het geel van het groot streepzaad domineert, even later het fragiel roze van de knautia of marjolein en soms het hagelwit van de margriet. Begeleid door een koor van grasmussen vliegt een koninginnepage langzaam voorbij. Ook het hart van de doorgewinterde ecoloog gaat sneller kloppen bij al deze natuurpracht, en bij deze ecoloog, die nog in de kinderschoenen staat, resulteerde het zelfs in een regelrechte staat van euforie!
Maar hoe belangrijk voor de natuur zijn onze dijken nu eigenlijk echt? Hoewel je het niet zou verwachten is er pas zeer weinig onderzoek verricht naar de natuurwaarde van dijken. Zeker op het vlak van insecten hebben we nog geen idee wat er allemaal te vinden is op de dijk, laat staan dat we de complexe relatie tussen planten op de dijk en hun insecten begrijpen.

Op 5 september vertelt Swinkels over de resultaten van zijn onderzoek, aan de hand van een fotopresentatie. Een tipje van de sluier: hij vond al meer dan 60 bijensoorten, waaronder enkele zeldzame. Ook leidt hij u een stukje over de dijk, waar hij wat van de prachtige planten (en met goed weer insecten) van onze dijken laat zien. Tot slot is er ruimte voor vragen en discussie.

Presentatie Insecten op de Beuningse dijk, donderdag 5 september 2019, 19.30-21.00 uur. Deelname gratis. Max 25 pers. Locatie: Het Dijkmagazijn. Reserveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *