Veur-Lent, een veelzijdig stadseiland

Bloemen Op één Van De Westelijke Strandjes

Op donderdag 6 augustus vertrok ik naar Veur-Lent voor een verkenning van het stadseiland bij Nijmegen. Met een specifiek doel, maar dat vertellen we later nog 🙂 Ik was vaker over het nieuwe eiland gereden, op weg naar Nijmegen, maar had slechts één tussenstop gemaakt om snel het ‘Gezicht van Nijmegen’ te bekijken, de Romeinse gezichtshelm op reuzenformaat. Deze keer nam ik de tijd voor een grondige verkenning.

De noodzaak om van Veur-Lent een eiland te maken, ontstond bij het hoogwater van 1995. Vanaf 2011 tot 2015 werd een nevengeul gegraven – de zgn. Spiegelwaal – en een aantal infrastructurele werken aangelegd, zoals de Oversteek, de Lentloper en de Zaligebrug. Zo ontstond een langgerekt schiereiland, dat bij hoogwater een echt eiland is.

De bedoeling was dat er veel woningen gebouwd worden, maar na fel protest is dat opeens niet meer zo zeker. Veur-Lent is namelijk de laatste vijf jaar uitgegroeid tot hét recreatiegebied van Nijmegen. Daarnaast is het ook buitengewoon interessant op het gebied van historie, architectuur en natuur. Een overzicht van wat ik tegenkwam op mijn wandeling.

Struinnatuur
De echte struiner kan hier zijn of haar hart ophalen. Kilometers strandjes, met steeds een magistraal uitzicht op Nijmegen en de Waal. In korte tijd bloeit de natuur als nooit tevoren.

Recreatie
De Nijmegenaren maken grif gebruik van de recreatieve mogelijkheden. Door even één van de bruggen over te steken kan je er fietsen, wandelen, hardlopen of zwemmen.

Historie
Restanten uit de Romeinse tijd, Tachtigjarige oorlog en Tweede  Wereldoorlog, je vindt het hier allemaal.

Infrastructuur
De vele bruggen mochten wat kosten, maar zijn soms een lust voor het oog.

Tekst en foto’s: Jan van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *