Eerste ‘Mauritstoren’ keert terug aan de Waal

IMG 8382

Onder grote publieke belangstelling is op zaterdag 16 november de Bemmelse Toren geopend. Deze houten toren met stalen karkas is een verwijzing naar de Mauritslinie, die ons land in de Tachtigjarige oorlog beschermde tegen de Spanjaarden. Stichting Onze Waal hoopt dat er minstens 10 van dergelijke verdedigingswerken zullen terugkeren.

Een stukje geschiedenis
In de 80- jarige oorlog vormde de Mauritslinie, bestaande uit versterkte steden, schansen, forten en wachttorens, de zuidelijke grens van de Noordelijke Nederlanden. De wachttorens, in onze tijd bovengronds nergens meer te zien, waren bedoeld om vijandelijke bewegingen en invasies van de Spanjaarden te voorkomen en plunderaars tegen te houden. Langs de Waal liep de linie van Gorinchem tot Schenkeschans, waar 54 van deze torens hebben gestaan.

Stichting Onze Waal zet zich in om op een aantal plaatsen torens terug te bouwen of te verbeelden, zodat een wezenlijk onderdeel van onze geschiedenis weer in het landschap waarneembaar en beleefbaar wordt. Dit gebeurt in samenwerking met ‘iedereen langs de Waal’.

De opening
Ongeveer 70 belangstellenden propten zich samen in de Veldschuur in Bemmel, thuishaven van Lingewaard Natuurlijk. Zij werden verwelkomd door Louis Dolmans, voorzitter van Stichting Onze Waal, die het verhaal van de Mauritstorens nog eens kort uit de doeken deed. Daarna ging het gezelschap op pad voor een modderige wandeling naar de toren, die onder luid trompetgeschal werd geopend door wethouder Theo Janssen (Lingewaard).

De toren is ook praktisch te gebruiken: om in te klimmen, als vogelkijkhut of als uitkijkpost over de Bemmelse Waard.

De Struingids was erbij en maakte deze impressie:

Tekst, foto & film: Jan van den Berg

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *