De Cichorei: Romeinse wegenwachter of de sleutels van de apostel?

IMG 6013

De Wilde Cichorei (Cichorium intybus) is een bijzonder plantje. Eigenlijk hoort het helemaal niet in Nederland thuis, maar in het Middellandse Zee-gebied. Naar verluid hebben de Romeinen de Cichorei geïntroduceerd en daar zijn we hen natuurlijk nog steeds erg erkentelijk voor. Nu bloeit de Cichorei hier algemeen. Langs dijken, in droog grasland en vooral in wegbermen. Dat laatste heeft hem de naam ‘Wegenwachter’ opgeleverd.

De Cichorei spreekt blijkbaar erg tot de verbeelding gezien de vele bijnamen. Er zijn allerlei volksverhalen rond ontstaan. Het mooiste is toch wel het verhaal van de apostel Petrus die zijn sleutels liet vallen op aarde. Een engel haalde ze terug en op die plek groeide de plant met hemelsblauwe bloemen, de ‘Hemelsleutel’ genaamd.

De bijnaam ‘Duitse koffie’ is ontstaan omdat er van de wortels een surrogaatkoffie kan worden gemaakt. Vooral in de Tweede Wereldoorlog werd dat gedaan, bij gebrek aan echte koffie. De bittere blaadjes kunnen in het voorjaar worden gebruikt in salades en dat leverde wéér een bijnaam op: Bittere Pee.

Cichorei, Wegenwachter, Hemelsleutel, Bittere Pee, Duitse Koffie en verder spreekt men ook over Verwende Juffer. Als het zo makkelijk is om nieuwe namen te verzinnen dagen we jullie uit: wie verzint er nóg een naam voor deze hemelsblauwe plant?

Welke nieuwe naam zou jij aan de Wilde Cichorei geven?

    JvdB, augustus 2019

     

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *