Beleef de vogeltrek in Heesselt met Euro Birdwatch

Grauwe Gans Jelle De Jong

Op zaterdag 1 oktober neemt de Vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag Euro Birdwatch. In 40 landen in Europa worden op deze dag trekvogels geteld. Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe staat vanaf 7.00 uur bij de telpost Heesselt Steenfabriek.

In het najaar zijn er recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die in Nederland hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden en het oosten komen vogels hier overwinteren of ze trekken door ons land heen. Bij helder weer zie je ze letterlijk vliegen, vaak in grote groepen.

Voor vogelaars is dit hét moment van het jaar om naar buiten te gaan, de vogels te zien én te tellen. Ze zijn op 1 oktober vanaf zonsopkomst op ruim 150 locaties in Nederland te vinden. Ook bij telpost Heesselt Steenfabriek, Steenfabriek 3 in Heesselt, wordt druk geteld. Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe is hier vanaf 7.00 uur tot omstreeks 12.30 uur bezig om de overvliegende vogels te turven. Wie wil komen kijken, is van harte welkom.

Vorig jaar werden in Nederland tijdens de Euro BirdWatch 961.903 vogels geteld, 210 soorten in totaal. Spreeuw, graspieper en vink vormden de top 3 van meest getelde vogels. Op 1 oktober ’s avonds maakt Vogelbescherming Nederland de top 10 van meest getelde trekvogels van 2022 bekend.

Foto Grauwe Gans (Jelle de Jong)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *