De heemtuin Geldermalsen: ‘Het Madurodam van de Betuwe’

IMG 7838

Kunstenaar Hans Vernooij heeft het organiseren in het bloed zitten. Je kunt hem kennen als organisator bij Tour de Waal en Ode aan de Linge. Sinds enkele jaren zet hij zich ook in voor de heemtuin in Geldermalsen.

Een heemtuin heeft van oorsprong een educatief doel. Onderwijzer en natuurliefhebber Jac. P. Thijsse (van de Verkadeboeken) bedacht het concept om mensen dichtbij huis inzicht te geven in de natuur. De tuin in Geldermalsen uit 1977 is één van de 130 overgebleven heemtuinen in ons land.

Landschappelijke elementen
Hans: “Je vindt hier op een stuk grond van 4 hectare beeldbepalende landschappelijke elementen uit de regio. Het is het Madurodam van de Betuwe, zeg ik wel eens. Er is een schapenweitje, boomgaard, elzenbosje en een griend. Op de plek waar we nu zitten stond vroeger een hok met kippen van oude kippenrassen.”

Begin 2022 kreeg de tuin een nieuwe impuls: stichting Ode aan de Linge startte toen met het buurtinitiatief ‘Hart voor de heemtuin’.

Third place
Hans vervolgt, terwijl hij wat verse munt uit de kruidentuin in zijn thee doet: “‘s zaterdags komen we samen met de vrijwilligers en werken we in de tuin. We krijgen daarbij veel belangstelling van de buurt. Men vindt het heel bijzonder dat iemand zich zomaar ‘om niet‘ inspant. Mensen kunnen hier ook hun verhaal kwijt. Een socioloog noemde zoiets ooit ’the third place’; mensen hebben een buitenruimte nodig, naast thuis en werk, om andere mensen veilig te kunnen ontmoeten.“

Ode aan de Linge
“De werkzaamheden in de heemtuin geven mij meer binding met het landschap. En dat komt goed van pas bij Ode aan de Linge, waar we ons veel richten op land art. Zo leggen we gedurende het jaar de loper uit voor ons evenement met Pinksteren.“

Ook een praatje maken, mee denken en doen? info@hartvoordeheemtuin.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *