Vlindertuin de Zindering in Tiel

Loop je er in deze donkere tijden over te dromen dat je tuin (of balkon) deze zomer een kleurrijke bloemenzee vol vlinders en bijen wordt? Breng dan beslist een keer een bezoek aan Vlindertuin de Zindering en Zadenbibliotheek Tiel!

Meer dan 100 vrijwilligers hebben in het najaar van 2020 een klein wonder verricht. Een 2300 m2 groot kaal grasveld boven een parkeergarage werd in tien weekenden omgetoverd tot een prachtig bloeiende insectenvriendelijke tuin.

Tekst: Gera van der Leun

Vlindertuin de Zindering ligt middenin Tiel, vlak naast Cultuurgebouw Zinder en vlakbij de Waal.  foto Jan Bouwhuis

De aanleg
De grote lijnen op het terrein werden uitgezet, bakstenen randjes gemetseld en maar liefst 15.000 plantjes en 7.000 bloembollen de grond in gezet. Al het plantgoed is biologische opgekweekt – superbelangrijk natuurlijk, zeker omdat het speciaal voor insecten bedoeld is.

Missie
De missie van de makers is om de biodiversiteit in de stad te versterken en iedereen aan het insectenvriendelijk tuinieren te krijgen.

Vlindertuin vol verhalen
Daarom is ook de website www.vlindertuin-tiel.nl in het leven geroepen. Een paar fanatiekelingen hebben de site gebouwd en zelfs een app ontwikkeld waarmee je – thuis, of als je in de tuin loopt – makkelijk kunt uitvinden hoe die éne mooie plant die dáar staat heet. En natuurlijk kun je dan doorklikken naar praktische info over waar je zo’n plant het beste kunt plaatsen en hoe je hem vervolgens moet verzorgen.

Bijzonder om te weten is dat meer dan 40 vrijwilligers alle 240 plantensoorten die in de Vlindertuin staan beschreven hebben. Ze zijn daarbij ook speciaal op zoek gegaan naar mooie mythes en verhalen over elke plant. Eigenlijk een prima klus voor tijdens de lock-down!

Foto’s van de aanleg:

foto’s Gert de Graaff

Zadenbibliotheek
Weer een andere groep vrijwilligers oogst de zaden uit de Vlindertuin, droogt ze, schoont ze en stopt ze in zakjes, die te leen zijn in de Zadenbibliotheek. De zaadjes van de Vlindertuin gaan zich zo ook letterlijk over de regio verspreiden.

foto Jan Bouwhuis

foto Jan Bouwhuis

De Zadenbibliotheek is te vinden in Bibliotheek Rivierenland en je mag er per keer gratis drie zakjes lenen. Je kweekt de plantjes op en je probeert er op jouw beurt ook weer zaad van te winnen. Een deel daarvan breng je vervolgens weer terug naar de Zadenbieb, als je wilt. Je mag ook zelf weer hele andere zaden (bijvoorbeeld uit de moestuin) inleveren. Een groep vrijwilligers beheert de Zadenbieb. Alle zaden in de Zadenbieb zijn biologisch, want insecten varen (& vliegen) daar natuurlijk wel bij. De Zadenbieb bestaat nog maar een half jaar, maar er zijn al meer dan 2000 zakjes zaden de wereld ingegaan!

Dus, heb je plannen voor een insectenvriendelijke tuin? Check onze site, bezoek de tuin, leen zaadjes in de Zadenbieb & begin nog dit voorjaar!

Vlindertuin Academy
We lopen nu met plannen rond om de Vlindertuin Academy in het leven te roepen. Denk daarbij aan lezingen/ workshops/ rondleidingen rond het thema biodiversiteit & insectenvriendelijk tuinieren.

Contact
Lijkt het je leuk om als vrijwilliger mee te doen? We kunnen nog heel goed extra handen gebruiken bij het onderhouden van de tuin op de zaterdagochtenden.
Of wil je een rondleiding boeken?
Heb je plantenzaden voor in de Zadenbibliotheek?
Aarzel niet & neem contact op via https://www.vlindertuin-tiel.nl/contact/

Organisatie
De Vlindertuin is georganiseerd vanuit Stichting TielCentrumXL met als kartrekkers van dit project: Edwin Barendrecht en Gera van der Leun.

Tuinontwerp: Edwin Barendrecht (hovenier en ook voorman bij het vrijwilligerswerk)
Organisatie, projectleiding & fondsenwerving: Gera van der Leun (beeldend kunstenaar, zie voor eerdere groene sociale kunstprojecten: www.tielcentrumxl.nl).
Initiatiefvoorstel: Maureen Klijn (gemeenteraadslid)
Grondwerk: ACW BV, Grond Weg en Waterbouw Tiel
Aanpassingen terrein: Avri Geldermalsen
Bewateringssysteem: Wildkamp BV Tiel
Financiering: dit project is financieel ondersteund door ca. 30 fondsen en bedrijven en > 400 particulieren (twee crowdfundingsacties).

Nog een paar foto’s van hoe het er nu uitziet (foto’s Edwin Barendrecht):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *